Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Al enkele jaren doet Landschapsbeheer Flevoland in juli de oproep om eens op zoek te gaan naar de rups van de teunisbloempijlstaart.  Let eens goed op bij een teunisbloem, wilgenroosje, basterdwederik of kattenstaart of deze rups daarop te vinden is. De bruin gestreepte rups is opvallend groot en hij heeft een gele stip met een zwarte rand op zijn achterlijf. Onze oproep had succes: niet alleen waarnemingen uit Flevoland, maar uit het hele land werden bij ons gemeld.

In 2019 vond een bewoner in Almere in juli een grote, bruine rups. Het bleek de rups van de teunisbloempijlstaart te zijn, een bijzondere en zeldzame nachtvlinder. Wat het extra bijzonder maakt, is dat dit de eerste vondst was van deze soort in Flevoland. In 2020 zijn ook rupsen gevonden in Flevoland, een in Lelystad en een in Dronten, net als in Almere Hout. En in 2021 kwamen er diverse meldingen uit Lelystad, Dronten en uit de Noordoostpolder, uit Urk en Ens. De soort lijkt dus bezig aan een opmars in Flevoland. Misschien is er zelfs wel ergens een populatie in Flevoland? En is er vroeger gewoon nooit goed gezocht? Terwijl er wel veel teunisbloemen en kattenstaarten bloeien in Flevoland. En ook op harig wilgenroosje en op basterdwederik kun je de rups vinden. 

In mei en juni, in de schemering, vliegt de groene teunisbloempijlstaart. Deze nachtvlinder legt eitjes op planten waar de rupsen graag van eten (waardplanten). Eerst zijn de rupsen heel klein, maar door veel te eten groeien ze snel. Daarom is juli een goede maand om te zoeken; de rupsen zijn nu redelijk groot en goed te vinden. De rups verpopt zich op de grond en overwintert verstopt in het strooisel. 
In Nederland komen meer soorten pijlstaartvlinders voor. De familienaam hebben zij te danken aan het feit dat zij als rups een ‘staartje’ hebben op het uiteinde van hun lichaam. De teunisbloempijlstaart is de enige uitzondering; het staartje ontbreekt bij deze soort. In plaats daarvan heeft hij die opvallende, gele stip op zijn achterlijf. 
 Heb je een rups gevonden? Meld je vondst dan op waarneming.nl