Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

De bermen aan de oostrand van Noordoostpolder zijn rijk aan verschillende soorten bloeiende planten, waaronder 14 hele zeldzame planten. Zoals diverse orchideeën, 2 soorten ratelaar, het geelhartje, en reukgras. Vorig jaar zomer telde Landschapsbeheer, in opdracht van de gemeente, in totaal 270 soorten in deze bermen. De Provincie ontving afgelopen vrijdag uit handen van wethouder Anjo Simonse het rapport van Landschapsbeheer over de inventarisatie van zomer 2020.

Zo’n 20 jaar geleden heeft de gemeente deze bermen laten afplaggen met nu dit als resultaat. De meeste bermen in Flevoland bestaan vooral uit gras: lange groene banen langs het zwart van het asfalt. Maar bermen kunnen ook kleurrijke linten vormen, met een hoge biodiversiteit en tal van bijzondere, bloeiende planten. De bermen in oostrand van de Noordoostpolder zijn hiervan het bewijs. In zomer 2020 zijn in deze bermen 270 plantensoorten geteld, inclusief 14 'Rode lijst'-soorten, zoals de zeldzame moeraswespenorchis, sierlijke vetmuur, geelhartje, rode ogentroost en de kleine ratelaar. En van de rietorchis bijna 17.000 exemplaren, alleen al langs de Uiterdijkenweg. Een heel mooi resultaat. Naast bijzondere planten zijn deze bermen ook rijk aan insecten die op de zeldzame bloemen afkomen. Gemeente Noordoostpolder mag trots zijn op haar mooie bermen en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de provincie Flevoland.

Alle resultaten zijn te vinden in het uitvoerige rapport. Daarnaast heeft Landschapsbeheer Flevoland de resultaten samengevat, op een voor iedereen toegankelijke en informatieve wijze. Leuk om eens te bekijken via bit.ly/bermenNOP2020. Maar nog leuker is het om zelf bij deze bermen te gaan kijken. Nu is het de tijd! Het hoogtepunt van de bloei is in de tweede helft van juni.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Lodewijk van Kemenade 06-27308916 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.