Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 “Dit voorjaar focus ik me vooral op de Houtribdreef” vertelt Janneke van Wigcheren, vrijwilliger van Landschapsbeheer. “In de strook daar staan veel leuke soorten, maar je ziet ze bijna niet door de snelgroeiende bladeren van de reuzenberenklauw. Vorig jaar ging ik ze om de 4 weken te lijf, maar dit jaar kan ik wel elke week, zoveel staan er en zo snel groeien deze enorme berenklauwen. Ik heb daar echt hulp nodig van andere bewoners, en van de gemeente”.

Ze vertelt dat ze vorig jaar een strook heeft vrijgemaakt van reuzenberenklauw langs de spoordijk. “Daar viel het wel mee, ik heb er maar eentje in bloei gezien, die is dan wel direct 3m hoog. Het valt niet mee om die op een veilige manier om te schoffelen. Maar je moet echt zorgen dat er geen zaden komen. Het omschoffelen van de nog niet bloeiende planten heeft succes gehad, ik heb daar nu bijna geen nieuwe planten gezien.” 
Dit jaar richt Janneke zich vooral op de Houtribdreef. “Ik vind daar daslook, groot hoefblad, bosanemonen en narcissen, leuke soorten. Maar ze krijgen geen kans door de oprukkende reuzenberenklauw. Die groeien nu zelfs tussen het riet. Daar zijn ze heel moeilijk om te schoffelen. Het is bijna onbegonnen werk op die plek, de gemeente moet daar echt zelf wat aan de bestrijding gaan doen.  

Samen is gezelliger
Twee jaar geleden ging Janneke met een groep van ongeveer 10 bewoners Lelystad door, om de reuzenberenklauw te bestrijden. “Dat is natuurlijk veel gezelliger, dan nu in m’n eentje vanwege Corona. We pakten steeds een ander stuk waar deze invasieve exoot zijn bladeren liet zien. Sommigen van de groep gaan nu nog wel samen op pad. Misschien kunnen we binnenkort wel weer met z’n allen. Dan kan je echt meters maken. Want dat is wel nodig, je ziet ze overal in Lelystad” besluit ze. ”Daarom zou het fijn zijn als er meer mensen af en toe eens willen helpen.”

Alle hulp is welkom
Wilt u ook een bijdrage leveren aan de bestrijding van de reuzenberenklauw in Lelystad, neem dan contact op met Petra Borsch van Landschapsbeheer via 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zorgt voor instructies en gereedschap.