Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Landschapsbeheer telt ook dit jaar in een aantal plaatsen in Flevoland de huismussen. Lopend of op de fiets door de wijken wordt gekeken en geluisterd naar tjilpende mussen, op  het dak of in de dakgoot. Alle waarnemingen worden ingevoerd op de speciale collectorsapp, zo is aan het eind van de telling goed te zien waar de vogels nestelen.

“Dit jaar tellen we vooral in de Noordoostpolder” vertelt Rebecca Wielink van Landschapsbeheer. “We zoeken in een aantal dorpen en in meerdere wijken in Emmeloord, bij woningen van woningbouwvereniging Mercatus. Dit zijn woningen waar onderhoud gaat plaatsvinden.

Het weer moet wel gunstig zijn, een mooie behaaglijke lentedag leent zich uitstekend voor het spotten van huismussen. Tot nog toe was het nog wat koud, maar de maand mei maakt hopelijk veel goed”.

“Wat afgelopen jaren opviel tijdens onze tellingen, is dat de mus zich goed laat horen in groene wijken. Wijken met tuinen met veel beplanting of met tussen de straten groenstroken met veel bloeiende struiken en bomen. Ideaal voor het zoeken van insecten voor de jongen,” gaat Rebecca verder. “In de NOP wisselt het beeld erg per dorp. Nagele is met zijn platte daken bijvoorbeeld niet erg populair bij huismussen. En van bepaalde, oudere wijken in Emmeloord weten we dat er een grote mussenpopulatie huist. We tellen meerdere keren op de locaties zodat de kans om de mussen te vinden, zo groot mogelijk is.”

Mussen houden van tuinen met een boom, struiken en een heg waar ze in kunnen schuilen en waar insecten leven. Een waterpartij met planten eromheen om te drinken, te badderen en voedsel te verzamelen, een zanderige plek voor een stofbad, dat trekt mussen aan. Ontbreken deze elementen in de directe omgeving dan hoor en zie je ook geen mussen. Ook niet als er onder de dakpannen genoeg ruimte is om te kunnen nestelen. We gaan zien wat dit jaar gaat brengen, misschien levert dat een ander beeld.

Als je als bewoner iets wilt doen om de huismussen te helpen, kun je bijvoorbeeld je tuin vergroenen, door bomen en struiken te planten. Of zet eens een haag in plaats van een schutting. Daar houden mussen van’’ besluit Rebecca. “Ook kan het ophangen van speciale mussenkasten helpen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink  0630253499 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.