Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Midden in de gezamenlijke tuin van de bewoners van het Ithaka complex gelegen aan de Poseidonsingel heeft Landschapsbeheer eind februari een insectenhotel geplaatst. Midden in de schitterende wilde Heemtuin, waarvan het onderhoud en het maaibeheer door de bewoners geheel gericht is op de natuur. Het resultaat is een ware explosie aan planten en insecten op deze zanderige ondergrond. Een prima plek dus voor dit insectenhotel.

Harold Boer van Landschapsbeheer vertelt: “Om meer insecten te lokken, hebben we op verzoek van de gemeente drie grote insectenhotels gebouwd. De hotels zijn gevuld met holle stengels en houtblokken met gaten, waarin insecten hun eitjes kunnen leggen. Het eerste insectenhotel is dus vorige week neergezet in Almere Poort, op het moment dat de eerste insecten uit hun winterslaap komen. De krokussen waarvan er het vorige jaar samen met andere bollen, 2000 stuks in de grond zijn gestopt, staan al volop in bloei. De eerste hommels kunnen daar na de lange winter volop stuifmeel vinden.”

Waarom een insectenhotel? Harold legt uit: “Door de manier van bouwen zijn er in ons land steeds minder goede nestplaatsen voor allerlei insecten, zoals solitair levende bijen. Metselbijen bijvoorbeeld verzamelen nectar en stuifmeel; de pottenbakkerswesp vangt luizen of andere kleine insecten. Het zijn nuttige insecten die helpen met het bestuiven van bloemen van bomen en struiken. Een insectenhotel biedt nest- en overwinteringsplaatsen in kieren en gaten. De variatie in insecten zal daardoor groter kunnen worden. De bewoners hadden zelfs leemzand geregeld waar o.a. enkele soorten bijen dankbaar gebruik van zullen maken.”

Het is nu aan de kinderen om de achterzijde met insectvriendelijke verf mooi te beschilderen. Een informatieposter van welke dieren je in een insectenhotel allemaal kan vinden maakt het geheel in de toekomst helemaal af.

Er worden meerdere insectenhotels door heel Almere geplaatst, een initiatief vanuit Floriade Parade, Gemeente Almere. Dit insectenhotel in Almere Poort is de eerste die is geplaatst. Op dit moment worden vergunningen aangevraagd voor de plaatsing van een aantal hotels. Landschapsbeheer Flevoland is samen met Groen & Meer de leverancier van de hotels. Ze zien er dan ook niet allemaal hetzelfde uit, maar daar zullen de insecten niet veel van merken! 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Harold Boer  0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.