Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Landschapsbeheer Flevoland is op zoek naar bewoners in Lelystad die het leuk vinden om onderzoek te doen in hun eigen tuinvijver naar de alpenwatersalamander. In maart, april en mei gaat men op onderzoek uit door met een zaklamp in de vijver te schijnen en te kijken of de soort gevonden kan worden. Ter voorbereiding organiseert Landschapsbeheer een digitale bijeenkomst voor de deelnemers. Na afloop volgt een presentatie van de resultaten. Luister hier wat Rebecca over dit onderzoek vertelt.

De alpenwatersalamander is, anders dan de naam doet vermoeden, een Nederlandse soort. In Nederland komt hij vooral op de hogere zandgronden voor. Verrassend is het daarom dat de watersalamander ook in Lelystad is gesignaleerd. Voor voortplantingswater is de alpenwatersalamander niet erg kieskeurig. Wel leeft hij het liefst in water zonder vissen. In Lelystad zijn dit daardoor vaak tuinvijvers.
De eerste aanwijzing dat de alpenwatersalamander in Lelystad voorkwam, was afkomstig van een bewoner in de Karveel. In zijn tuin scharrelden al jaren meerdere dieren, die hij tegenkwam bij tuinbeheerwerkzaamheden. Bijzonder, want de soort zou je in Lelystad normaal gesproken niet verwachten.

Daarna zijn vooral waarnemingen verzameld in het oostelijk deel van Lelystad. Succesvolle voortplanting is met zekerheid vastgesteld in Karveel, Archipel en Waterwijk. Hier zijn (ook) larven gevonden. De andere waarnemingen betreffen volwassen dieren, waarvan onduidelijk is of ze zich ter plaatse hebben voortgeplant. De waarnemingen berusten voor een groot deel op toeval.

Het is heel waarschijnlijk dat de alpenwatersalamander op veel meer plekken in Lelystad voorkomt. Reden voor Landschapsbeheer om dit verder te willen onderzoeken, door middel van Citizen science (burgerwetenschap). Ook tuinvijvers waar de soort uiteindelijk niet wordt aangetroffen zijn erg interessant voor het onderzoek omdat dit de grenzen van de verspreiding aangeeft. 

Wilt u meedoen met dit onderzoek? Meldt u dan aan door uiterlijk 17 maart te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en adres. Als u graag eerst meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Rebecca Wielink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-30253499).

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Dinamo fonds.