Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In samenwerking met enkele bewoners van het AZC Dronten heeft Landschapsbeheer Flevoland de nestgaten in de oeverzwaluwwand bij Van Werven in Biddinghuizen deels gevuld. Landschapsbeheer had contact gelegd met het AZC omdat er behoefte is aan extra ‘handen’ voor het beheer van de natuurstrook. Na een verkennend gesprek was op een zonnige dinsdag 2 maart de eerste gezamenlijke activiteit.

Landschapsbeheer en AZC Dronten zijn blij met de samenwerking. Tijmen Pap van AZC Dronten: “de meerwaarde is vooral dat mensen vanuit het AZC lekker naar buiten kunnen en actief bezig zijn. Ook is het erg leerzaam, er wordt verteld over de natuur in Nederland. En natuurlijk wordt Google gelijk even geraadpleegd om te kijken hoe zo’n oeverzwaluw eruit ziet”. Ook Harold Boer van Landschapsbeheer is positief: “we misten een vaste groep vrijwilligers voor deze locatie. Ik merk het enthousiasme bij de deelnemers meteen. Bij Van Werven organiseren we veel activiteiten, dus we kunnen de hulp erg goed gebruiken”.

aanstampen largeDe oeverzwaluwwanden worden jaarlijks gevuld zodat de oeverzwaluw hierin kan broeden. Zo rond eind maart komt de oeverzwaluw terug in Nederland vanuit zijn overwinteringsgebied in de Sahel-regio. De oeverzwaluw broedt graag in steile, zanderige wanden, waar hij zelf een nestgang uitgraaft. Achterin de gang legt de oeverzwaluw 4 tot 5 eieren. Om de oeverzwaluw te helpen heeft Van Werven een oeverzwaluwwand aangelegd met betonnen gangen. De gangen moeten ieder jaar opnieuw gevuld worden met zand, zodat de vogel een nieuw nest kan uitgraven. Het vullen is best een zware klus. Het zand moet stevig aangestampt worden met een paal. Maar na deze middag zijn al heel wat gangen klaar voor de vogels.

Het filmpje van dinsdag 2 maart vind je hier: https://youtu.be/DUsFKvONtp0 . Ook een keer vrijwilligerswerk doen bij Landschapsbeheer? Kijk daarvoor op www.landschapsbeheerflevoland.nl/activiteiten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Harold Boer, 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk ook het interview met Ronald.