Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Karakteristiek voor elk inrit van een boerenerf in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland zijn de witte betonnen dampalen. ‘Verder dan de dampalen’ kijken is een uitdrukking die in de Noordoostpolder gebruikt wordt. Het betekent verder kijken dan je eigen erf, je eigen belangen. Maar waar zijn ze gebleven?

Bij de ingang van elk erf stonden de palen met een letter en cijfers, bv. T 114, het unieke nummer van de kavel. Zelfs lang na de inpoldering werden deze nummers gebruikt. Let maar eens op de oude aardappelkistjes die u tegenkomt op de markt. Daarop staat vaak de letter- en cijfercombinatie, met de naam van de boer erbij. Op een beperkt aantal erven vinden we nog de complete set van 2 lage (schamp)palen en 3 hoge dampalen. Tussen de 2 dampalen aan weerzijden van de oprit hoort een houten balk welke aan een ketting hangt. Wanneer het erf “open” is kan de balk rusten op een klein betonnen paaltje. Ook dit paaltje behoort dus tot een complete set van dampalen! Tussen de 2 hoge palen welke dicht bij elkaar staan hoort een ketting welke het pad naar het woonhuis afsluit. Op erven in Oostelijk Flevoland is van oorsprong geen voetgangerstoegang aangebracht, hier staan dus maar 2 hoge dampalen.

Laatst kwam collega Rudy Brummelman er een paar tegen, toen hij voor een advies over de erfsingel langskwam. De eigenaar is nu van plan om ze weer in ere te herstellen. Hoe leuk is dat? 
Liggen ze misschien ook nog ergens op uw erf, vergeten in een hoekje?  Wij horen het graag, het zou erg jammer zijn als ze verdwijnen, bv. stukgeslagen voor de verharding van een pad. Wij zoeken er graag een nieuwe, blijvende bestemming voor.
Neem daarvoor contact op met Rudy Brummelman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.