Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

De reuzenberenklauw rukt op in het Horsterwold in Zeewolde. Deze invasieve exoot komt steeds dichter bij de bebouwde kom met het gevaar dat de plant zich ook hier gaat verspreiden. Dat wilden we niet laten gebeuren! Daarom sloegen Landschapsbeheer Flevoland, Staatsbosbeheer en gemeente Zeewolde in 2018 de handen ineen om samen met vrijwilligers een bufferzone langs de Spiekweg vrij te houden van berenklauwzaad om de opmars richting dorp te stoppen. Op een aantal zaterdagochtenden gingen de vrijwilligers onder deskundige leiding van Landschapsbeheer met schoffel, hak of berenklauwboor aan de slag. In een zone langs de Spiekweg.

Vanaf nu gaat deze vrijwilligersgroep onder regie van Staatsbosbeheer een veel groter deel van het Horsterwold vrij maken van deze invasieve exoot. Staatsbosbeheer richt zich bij de bestrijding van deze plant op het tegengaan van de verdere verspreiding. De bestrijding start langs paden en open water. Als de reuzenberenklauw daar onder controle is worden de grote haarden ook aangepakt.

Waarom wordt deze plant bestreden?

De reuzenberenklauw levert een gevaar op voor de gezondheid. Wandelaars, honden en kinderen komen makkelijk in aanraking met de brandharen op de planten en dit kan tot sterke huidirritatie (brandblaren) leiden. Daarnaast woekert de plant enorm waardoor andere, inheemse planten niet meer kunnen groeien op de plek waar de berenklauw staat.
Omdat de plant een enorme groeikracht heeft, veel zaad produceert en er gedurende het hele seizoen nieuwe planten opkomen, kost het diverse jaren om de plant geheel kwijt te raken. De meest efficiƫnte en milieuvriendelijke methode om de plant te bestrijden, is het maaien, afsteken en uitsteken van de planten. Zo wordt zaadvorming voorkomen.