Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Nu de pruimenoogst op zijn einde loopt, wordt het hoog tijd om te gaan snoeien! Zo direct na de oogst, in juli/augustus, is het de meest ideale tijd om een pruimenboom een snoeibeurt te geven.

In deze tijd zijn de bomen nog actief en in staat om de gemaakte wonden zo goed mogelijk af te grendelen. Er zijn namelijk verschillende ziekten die via snoeiwonden de boom infecteren en die fataal kunnen zijn voor de boom (zoals loodglans of bacteriekanker). Na de oogst worden bovendien de bloemknoppen voor het komende jaar gevormd. De overgebleven knoppen hebben er baat bij als ze meer licht krijgen, ze kunnen nu sterker worden.

Het snoeien van een fruitboom is weliswaar een vak apart, maar toch kunt u ook zeker zelf aan de slag! Juist in deze periode is goed te zien waar dood en ziek hout zit. Dat kan vanzelfsprekend weggesnoeid worden. Daarnaast mogen afgedragen takken (takken welke reeds meer dan 4 jaar vrucht hebben gedragen) ook teruggezet worden. Deze kunnen op stompen van 5 tot 10 cm worden teruggezet. Op deze plek kan nieuwe groei ontstaan waaruit nieuw vruchthout kan worden opgebouwd. Op deze manier kan een pruimenboom worden “vernieuwd”.

Daarnaast kunnen kruisende takken ook aangepakt worden door hierbij de minst vitale of de slechtst geplaatste tak terug te snoeien. Basisregel is wel dat het niet gewenst is om meer dan 20% van de boom in één keer weg te halen om een te sterke groeireactie te voorkomen.

Wilt u meer weten over het snoeien van fruitbomen? Landschapsbeheer Flevoland organiseert komende winter wederom een cursus snoeien van hoogstamfruitbomen. Geïnteresseerd? Stuur dan even een mailtje naar Rudy Brummelman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., en u ontvangt t.z.t. meer informatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rudy Brummelman  0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.