Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

De moeraswespenorchis bloeit!  Deze wilde orchidee heeft zijn plekje gevonden in de natuurstrook bij 'Van Werven Energie Recycling Groenafval, biomassa' in Biddinghuizen, waar naast machines en materialen volop ruimte is voor tal van planten en dieren. Sinds de aanleg 15 jaar geleden, bepaalt de natuur zelf welke planten er gaan groeien.

Het grootste gedeelte van de strook wordt jaarlijks gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd zodat dit deel geschikt blijft voor allerlei grassen, kruiden en bloemen en niet verandert in een bosje. Dit maakt dat ook deze zeldzame orchidee├źn zich hier thuis voelen.  Het extensieve beheer wordt uitgevoerd in een goede samenwerking tussen vrijwilligers, Landschapsbeheer Flevoland en medewerkers van Van Werven.

Dieren hebben deze rustige plek ook ontdekt. De oeverzwaluwen maken met honderden gebruik van de nestgaten in de scheidingswand tussen de natuurstrook en het bedrijfsterrein. Zij zijn ook blij met de open ruimte zonder bomen, zo kunnen ze goed bij de nestgaten. De oeverzone van de Hoge Vaart is verder ingericht met een glooiende oever, poelen, een vleermuiskelder en een steil stuk oever waar ijsvogel en bever hun hol kunnen graven. Dat is nog niet gebeurd, maar de bever komt hier wel regelmatig aan bomen knagen. Ook is er een speciaal steilwandje voor insecten gemaakt als miniatuurversie van de oeverzwaluwwand. Grote aantallen graafbijen maken hier hun nestgangen in. De natuurstrook is niet vrij toegankelijk en juist daardoor een oase van rust waar de natuur de ruimte krijgt.

Op 22 juli organiseert Landschapsbeheer vanaf 13.00 uur een middag voor vrijwilligers om maaisel en jonge boompjes uit de strook te halen. Dat is ook een unieke kans om dit gebiedje te bezoeken. Als u mee wilt helpen kunt u zich aanmelden bij Harold Boer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Lodewijk van Kemenade  0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.