Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Juli is een goede maand om met verschillende libellen kennis te maken. Binnen de gemeente Lelystad zijn de laatste jaren veel natuurvriendelijke oevers gerealiseerd. Zoek eens naar een waterpartij met hoge oevervegetatie, ga rustig zitten en kijk naar de over het water scherende libellen. Zij jagen achter andere insecten aan als prooi. Hun namen spreken tot de verbeelding: lantaarntje, roodoogjuffer, platbuik of watersnuffel.

Ook in het water is van alles te beleven. Tussen de wortels van de waterplanten leven de larven. Oudere larven zitten iets dichter tegen het wateroppervlak aan en houden zich vast aan drijvende planten.

Libellen vormen een goede indicator voor de waterkwaliteit. De verschillende soorten leven één of meerdere jaren onder water en hebben daar ondergedoken waterplanten en een bepaalde waterkwaliteit nodig. Landschapsbeheer Flevoland onderzoekt al een aantal jaren welke soorten libellen er in Lelystad voorkomen. 

De oevers die rijk zijn aan libellen hebben ook de meeste soorten water- en/of oeverplanten. Met name de waterplanten lijken een gunstig effect op de aantallen te hebben. Ze zijn van belang voor verschillende levensfasen van verschillende libellensoorten. Zo zijn roodoogjuffers gebonden aan waterplanten met drijvende bladeren, terwijl oeverlibellen vaak uitkijkposten zoeken op kale oeverdelen. Om libellen een kans te geven, is het daarom van belang om de oeverbegroeiing slechts één keer per jaar te maaien.

Wie het leuk vindt, kan een gratis folder met de meest voorkomende libellen in Flevoland afhalen bij Landschapsbeheer Flevoland. Bel of stuur een mailtje om zeker te zijn dat er iemand is als u langskomt voor de folder. (0320)294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.