Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 

Afgelopen week heeft een enthousiaste groep van de Rotary Almere-Weerwater weer geholpen in het leefgebied van de rugstreeppad in Almere Poort. De vrijwilligers hebben onder leiding van Landschapsbeheer Flevoland met de zeis veel werk verzet om het riet rond de poelen te maaien. Tijdens de welverdiende pauze op deze snikhete avond kwam ter sprake dat deze samenwerking begonnen is in 2000. Twintig jaar groene samenwerking dus.

In die twintig jaar is er een scala aan werkzaamheden op het terrein van natuurbeheer voorbijgekomen. Het eerste jaar kwam de groep naar het Beatrixpark om een broeihoop voor ringslangen aan te leggen en konden de poelen daar altijd wat extra onderhoud gebruiken. De jaren erna verplaatste de groep zich naar het Vroege Vogelbos met als klus o.a. boomkorven plaatsen rond jonge aanplant tegen vraat van schapen en reeën. Daarna werd het Cruquiuseiland in het Hannie Schaftpark de vaste stek voor hun avond werken in de natuur. In dit onbekende, prachtige stukje natuur werden de wandelpaden vrijgehouden door te zagen, te snoeien en te maaien. Ook de ijsvogelwand werd jaarlijks onderhouden.
En nu dan alweer enkele jaren in Almere Poort aan de slag voor de rugstreeppadden. De poelen, speciaal voor deze amfibieën aangelegd, moeten kale oevers hebben en mogen absoluut niet dichtgroeien. Alleen dan blijven ze aantrekkelijk voor de rugstreeppad om in het voorjaar te paren en eieren te leggen. 
Landschapsbeheer is blij met de goede samerwerking met de Rotary Almere-Weerwater en hoopt die nog jaren  te kunnen voortzetten.