Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

De eerste nesten van de eikenprocessierups worden alweer gesignaleerd. De vraag hoe deze rupsen te bestrijden duikt dus ook weer op. Bij gemeenten, maar ook bij particulieren die één of meerdere eiken in hun tuin of op het erf hebben.

Ruim de helft van de gemeenten in Nederland, ook in Flevoland, gebruikt bacteriepreparaten of aaltjes (Nematoden) tegen de eikenprocessierups. Deze biologische middelen doden niet alleen de schadelijke rupsen, maar treffen alle rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders die in de eiken leven. Daarnaast kunnen de bacteriepreparaten huidirritatie veroorzaken bij mensen en mogelijk ook bij huisdieren.

Wat kan men dan doen?

Van vogels is bekend dat ze rupsen eten, vandaar dat overal pimpel- en koolmezenkasten worden opgehangen aan de eiken. Andere vogels die ook graag in een nestkast broeden zijn de spreeuw, roodborst en winterkoning, zij pikken ook graag een rupsje mee. Ook allerlei sluipwesp- en sluipvliegen, loopkevers, roofwantsen, gaasvlieglarven en lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Je kunt deze insecten aantrekken met schermbloemige planten, zoals fluitenkruid, wilde peen en de inheemse berenklauw in de tuin of in een wegberm.

 Vleermuis eet vlinder

Er gaat zoveel aandacht naar rupsen, dat je bijna vergeet dat de rupsen zich gaan verpoppen tot vlinders. In juli komen de eerste vlinders uit en gaan de vrouwtjes eitjes leggen voor het volgende jaar. De eikenprocessievlinder is een nachtvlinder. Nachtvlinders zijn een belangrijke prooi voor de ’s nachts jagende vleermuizen, dus ook de eikenprocessievlinder wordt door hen gegeten. Dit geldt bv. voor de laatvlieger en grootoorvleermuis (zeldzaam in Flevoland). Probeer daarom ook eens vleermuizen te lokken. Dat kan door het laten staan van dode bomen, het aanpassen van gebouwen en door het ophangen van vleermuiskasten. Deze kasten kunnen gebruikt worden door de grootoorvleermuis, maar ook dwergvleermuizen weten ze te vinden. Alleen zijn die te klein om de vlinders te eten. Hang deze kasten niet aan de eiken zelf. De rupsen zullen achter de kasten gaan zitten en daar nestelen. Om laatvliegers te lokken, die de vlinder wel als prooi hebben, kunt u eenvoudig wat aanpassen aan de gebouwen. Zie daarvoor de folder vleermuisvriendelijk bouwen.

Vleermuiskast

Als u handig bent kunt u zelf een vleermuiskast in elkaar zetten. Landschapsbeheer Flevoland biedt ook vleermuiskasten te koop aan tegen kostprijs (€20,-). Bent u geïnteresseerd? Of wilt u advies hoe uw erf beter in te richten in de strijd tegen de eikenprocessierups? Neemt u dan contact op met Rudy Brummelman (0320) 294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 kast 3kast 2