Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Ook dit seizoen is er weer de mogelijkheid om essen in erfbeplantingen in het buitengebied van de gemeente Dronten te laten controleren op aantasting door essentaksterfte. Landschapsbeheer kan u, in samenwerking met de gemeente Dronten, voorzien van advies. Nu is het de beste tijd om te beoordelen in welke mate een boom door de ziekte is aangetast. Nu staan de bomen namelijk in blad.

In de afgelopen jaren hebben de medewerkers van Landschapsbeheer veel ervaring opgedaan met essentaksterfte. Bij het geven van advies volgen zij het ‘Praktijkadvies Essentaksterfte’ van de VBNE (vereniging van bos- en natuureigenaren) en maken gebruik van hun eigen jarenlange praktijkervaring in de Flevolandse situatie. Daarnaast overlegt Landschapsbeheer regelmatig met andere belanghebbende partijen om een uniforme beoordeling te waarborgen. De essentaksterfte is helaas wijdverspreid in Flevoland. Landschapsbeheer pleit ervoor om aangetaste essen te laten staan waar dat kan. Op plaatsen waar verzwakte bomen risico’s opleveren geldt vaak een kapadvies. Landschapsbeheer kan eigenaren ondersteunen om een verantwoorde afweging te maken.
Heeft u het vermoeden dat essen in uw erfbeplanting zijn aangetast door de ziekte, dan kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer voor een afspraak met een medewerker. Aangetaste bomen die voor kap in aanmerking komen, worden tijdens dit bezoek gemerkt. In het komende najaar, na de bladval, kunnen deze duidelijk gemerkte bomen dan gekapt worden. 
Bewoners van zowel particulier als bedrijfsmatig bewoonde erven komen in aanmerking voor dit advies, waaraan geen kosten verbonden zijn. Het budget van de gemeente voor dit advies is echter wel gelimiteerd. Daarom kunt u het beste op korte termijn een afspraak maken. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Aanmelden bij Landschapsbeheer Flevoland, (0320) 294939. Een mail sturen kan ook naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.