Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Dit voorjaar hebben vrijwilligers van Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder (WRN) het aantal torenvalkkasten uitgebreid met een kleine twintig kasten. En zelfs kasten die pas in april zijn opgehangen, zijn al bewoond. Kennelijk heerste er woningnood onder de torenvalken in de Noordoostpolder. Torenvalken zijn graag geziene gasten op agrarische bedrijven, omdat ze veel muizen vangen, zeker als ze jongen hebben.

Inmiddels hangen er rond de 160 kasten voor torenvalken in dit deel van Flevoland. “We hebben zelfs broedsels van 8 eieren, dat is echt bijzonder,” vertelt Harold Boer, vrijwilliger Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder en medewerker van Landschapsbeheer Flevoland. “We zien dit jaar een bezettingsgraad van 65%,” gaat hij verder. ”Dat is een mooi resultaat. We moeten natuurlijk nog wel afwachten hoeveel broedsels uiteindelijk succesvol zullen uitvliegen. Maar het ziet er voorlopig gunstig uit.
De Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder werkt bij het plaatsen van de kasten samen met Landschapsbeheer Flevoland, waar een deel van de kasten door vrijwilligers wordt gemaakt. De kasten worden op boerenerven opgehangen, vaak tegen gebouwen, soms aan bomen. “Dat laatste is niet aan te raden” vervolgt Harold.  “Marters kunnen via de boomstam de kast erg makkelijk bereiken om de eieren en/of jongen te roven. En dan nog een tip voor mensen waar de kast niet bewoond is. Zorg dat er wat houtsnippers op de bodem liggen,” besluit de roofvogelkenner. “Zonder dat is de kans op bewoning door torenvalken heel klein.”

Lijkt het u wel wat om zelf een torenvalkkast op het erf te hebben? Neem dan contact op met Harold Boer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0320 294939.