Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 

Landschapsbeheer Flevoland onderzoekt hoeveel knobbelzwanen er in de bebouwde kom van Lelystad broeden en welke locaties ze daarvoor kiezen. Zonder de bewoners gaat dit niet. Dus weet u een nest? Fijn als u het even doorgeeft.

Nu is het de tijd om broedende knobbelzwanen te zien. Langs de oever of soms in het riet zit het zwanenvrouwtje op een groot nest van takken, riet en plantaardig materiaal. De man verdedigt het nest fel met de kop naar achter, opgezette vleugels en een sissend geluid. Een nest bevat doorgaans met 5-7 eieren, die door het vrouwtje in 36 dagen worden uitgebroed. 

Knobbelzwanen komen overal voor waar zoet water is, in open graslanden met veel sloten maar ook gewoon in de bebouwde kom. Het voedsel van de knobbelzwaan bestaat uit waterplanten en waterdiertjes. Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar eenden niet meer bij kunnen. Verder komen ze op de oever om gras te eten. 

Nesten in Lelystad
De nesten die tot dusver bekend zijn bij Landschapsbeheer Flevoland, bevinden zich allemaal in zogenaamde riethorsten. De gemeente Lelystad maait hier gefaseerd, waardoor er op sommige plekken riet ontstaat dat meerdere jaren blijft staan. Landschapsbeheer is daar blij mee, want dit geeft veel ruimte voor natuur. In de zomer vind de karekiet er een plek, waterhoentjes zitten er graag in de winter en in de lente broedt de kobbelzwaan er graag.

Onderzoek
In het kader van het project Natuurrijk Lelystad wil Landschapsbeheer ook dit jaar onderzoeken hoeveel zwanen er in de bebouwde kom van Lelystad broeden en welke locaties ze daarvoor kiezen. Wie een paartje broedende zwanen weet, wordt daarom gevraagd dit door te geven aan Petra Borsch via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij ook de straatnaam en het dichtstbijzijnde huisnummer waar het nest te vinden is.

__________________________________________________________________________________
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Rebecca Wielink, 0320 29 49 39