Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Het jaar 2019 was voor de kerkuilen en hun uilskuikens weer een goed jaar. De Kerkuilenwerkgroep Oost-Flevoland heeft nog nooit meegemaakt dat er zoveel uilskuikens zijn uitgevlogen. “Door de gunstige droge weersomstandigheden waren veel muizen aanwezig in het landbouwgebied” vertelt Lykele Zwanenburg. “Door een webcam in de kast bij de familie Beye weten we dat het eerste ei hier op 20 maart is gelegd. Ik ben benieuwd wanneer het eerste ei dit jaar is gelegd.”

De zomer kende twee zeer warme perioden. “In de eerste periode waren de eerste uilskuikens al uitgevlogen” vervolgt Lykele. “Tijdens de tweede warme periode waren de kerkuilen nog bezig met het uitbroeden van het tweede legsel. Gelukkig zijn er geen jongen uit de kast gesprongen vanwege de hitte.”

Naast de vast bewoonde kasten zijn er in 2019 op een zestal nieuwe adressen voor het eerst kerkuilen gaan broeden. “Heel bijzonder was een tweede broedsel met 13 eieren. Dit broedsel is helaas mislukt; alle eieren waren onbevrucht.

Tijdens de controles en ringsessies is er altijd volop belangstelling van de bewoners en genodigden. Zo ook op het bedrijf van de familie Jeuken, waarbij een grote groep scouts uit Dronten kwam kijken. Geïnteresseerd luisterden zij naar het verhaal van ringer Hans Docter. Het ringen is voor iedereen altijd een bijzonder moment” besluit de ervaren ringer.

Totalen van het turbojaar 2019:

1e broedsels: 41 met 178 pullen – waarvan 1 broedsel mislukt.

2e broedsels: 17 met 50 pullen – waarvan 4 broedsels mislukt.

Totaal 58 broedsels waarvan 53 broedsels geslaagd met 228 jongen.

*Wist u dat een kerkuil tussen de 1500 en 2000 muizen eet per jaar?

* Als u de Kerkuilenwerkgroep een warm hart toedraagt kunt u donatie/gift storten op banknummer NL68 RBRB 0783 1423 74 ten namen van L. Zwanenburg , inzake Kerkuil bescherming.

Foto Geert Scholten 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Arda van der Lee 0320-294939