Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Voor wie een dagje wil uitwaaien, is het knotten van wilgen een ideale bezigheid. En zo wordt het nuttige met het aangename verenigd. De bomen worden van hun zware pruik ontdaan, de knotters gaan aan het eind van de dag voldaan naar huis. En om het extra aantrekkelijk te maken: de wilgentenen gaan naar een basisschool in Creil, waar ze gebruikt worden om een vogelkijkwand te vlechten zodat kinderen vogels kunnen bekijken. Kom daarom op vrijdag 28 februari naar recreatiebedrijf Eigen Wijze in Bant .

 Op de hoek Schoterpad – Schoterweg  staat een markante rij van ruim 50 knotwilgen. Het is weer tijd dat een deel van deze knotbomen van hun takken worden ontdaan. De rechte takken (tenen) van knotwilgen worden vaak gebruikt om een schutting te vlechten. Dat gebeurt dit jaar ook met een deel van de staken. Leerlingen van twee basisscholen in Creil gaan een vogelkijkscherm vlechten in hun natuurspeelbosje. 
Knotbomen zorgen ook voor de aankleding van het landschap. Bovendien vinden allerlei dieren er broedgelegenheid. Eenden broeden soms boven op de platte kop van de boom, andere vogels zoals steenuil en mezen maken gebruik van de holtes die in oude knotwilgen ontstaan. Zelfs vleermuizen kunnen in de zomer een holle knotwilg gebruiken om overdag te slapen.

De harde werkers worden bij Eigen Wijze gastvrij ontvangen met koffie, thee en lunch.  Landschapsbeheer Flevoland zorgt voor gereedschap, instructie en begeleiding van het knotten. Ervaring met knotten is niet nodig. Onder het genot van een kopje koffie worden de beginselen van het knotten uitgelegd, waarna de vrijwilligers gewapend met zaag en takkenschaar aan de slag gaan. De werkdag begint om 9.00 uur, de eindtijd is 13.00 uur. Adres: Schoterpad 1, Bant.

Wie een dagje wil knotten op vrijdag 28 februari, kan zich telefonisch aanmelden bij Landschapsbeheer tel. 0320-294939 of per e-mail, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Trek wel stevige schoenen of laarzen aan en kleding die tegen een stootje kan.

 Foto Petra Borsch