Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Deze winterperiode organiseert Landschapsbeheer Flevoland diverse informatieavonden over planten en dieren in relatie tot bescherming en beheer. Geïnteresseerden zijn op donderdagavond 30 januari van harte welkom om meer te horen en te leren over weidevogels, hun leefomgeving en hun bescherming. 

Weidevogels zijn kenmerkend voor Nederland. Kievit, grutto, tureluur en scholekster zijn wel de bekendste soorten. Ieder voorjaar laten ze zich nadrukkelijk zien en horen boven de velden tijdens hun prachtige baltsvluchten. Ook in Flevoland komen ze voor, echter in lagere dichtheden dan bijvoorbeeld in de veenweidegebieden in Nederland.
Flevoland bestaat overwegend uit akkerland en daar broeden onze Flevolandse weidevogels dan ook veelvuldig. Op plekken langs de dijken waar veel kwel voorkomt, zijn de hoogste dichtheden te vinden. De aantallen akker- en weidevogels nemen echter sterk af. Waar ligt dat nu aan?

Veel boeren en vrijwilligers dragen weidevogels een warm hart toe. Samen zijn ze intensief bezig om deze vogels, die in het voorjaar veelal op nog onbewerkt bouwland zijn gaan broeden, te helpen. Zo lopen nesten minder gevaar bij agrarische voorjaarswerkzaamheden. Maar helpt deze nestbescherming voldoende om meer eieren uit te laten komen? En worden de uitgekomen kuikens ook groot? Is het alleen de predatie of zijn er ook ander factoren te noemen die zorgen dat het slecht gaat met weidevogels?

 

Op deze informatieavond zal Jan Nagel van Landschapsbeheer een toelichting geven over de stand van zaken betreffende de weidevogels in Flevoland. Hij vertelt u graag over het leven van de weidevogels, welke problemen de vogels tegenkomen en welke beschermmaatregelen geboden kunnen worden.

Informatieavond 30 januari GAAT NIET DOOR! 
U bent van harte welkom op deze informatieavond over “Weidevogels in Flevoland” op donderdagavond 30 januari. Locatie: Ferguson Farm (Fam Bokma), Onderduikerspad 16, Espel. Aanvang lezing 20.00 uur. Zaal open om 19.45 uur. U kunt zich tot 27 januari opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Jan Nagel  0320-294939