Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dat geldt letterlijk voor de volgende fase van het Voedselbos. De initiatiefgroep nodigt belangstellenden uit voor een informatiebijeenkomst op 29 augustus met rondleiding.

De initiatiefgroep Voedselbos Emmeloord heeft in het afgelopen half jaar een klein stukje bos aangepakt. “Daarbij is veel ervaring opgedaan die van pas komt bij verwezenlijking van dit toch wel unieke project”, zeggen de projectleiders Digni van den Dries en Enrico Sloot. Ze voeren drie redenen aan die het project voor Nederland uniek maken. “Het gaat ten eerste om het omvormen van een bestaand bos naar voedselbos. Het huidige bos is helaas ernstig aangetast door de essentaksterfte, maar dat creëert wel een prima uitgangspositie. De openvallende plekken bieden namelijk volop licht en ruimte aan een voedselbos. Het gaat ten tweede om bosgrond die in 70 jaar gevormd is op betrekkelijk zware klei. Ten derde is deze grond rijk aan voedingsstoffen, wat een krachtige basis vormt voor de groei van het voedselbos.” Die rijke grond zorgt echter ook voor problemen. “Met name de stikstofminnende planten zoals brandnetel en bramen zullen in eerste instantie hun kans grijpen. Als ze niet voldoende ‘verzorgd’ worden, kunnen ze de opengevallen plekken volledig overwoekeren.”

Gecoördineerde ‘kaalslag’

De komende weken start de tweede fase van de omvorming van een deel van het Emmelerbos naar voedselbos. “Deze omvat vier hectare en begint met de kap en het uitslepen van bomen, hoofdzakelijk zieke essen. We moeten ons realiseren dat er vele tonnen hout uit het bos moet worden gehaald.  Er wordt gewerkt met grote machines en overal verschijnen grote stapels met stammen en bergen met takhout. Het bos ziet er in dit stadium nogal gehavend uit. Dat is vaak behoorlijk slikken.” De kap en het uitslepen wordt uitgevoerd met machines. “Die rijden volgens een bepaald uitgedacht patroon om de bodem zoveel mogelijk te sparen. Dat is ook een reden dat we het in de nazomer doen: de bodem is droog, waardoor er minder beschadigt.” Vooraf is een ecologische opname gemaakt om te voorkomen dat er bomen gekapt worden met nesten of holen. Na de kap volgt in het najaar de inplant van drie ‘lagen’ bomen en struiken.

Voorlichtingsbijeenkomst

Voedselbos Emmeloord wordt getrokken door stichting Pioniers voor de Toekomst. Voorafgaande aan de tweede fase wordt op 29 augustus, aanvang 19.00 uur, een open voorlichtingsavond gehouden bij het IVN gebouw aan de Sportlaan in Emmeloord. Geïnteresseerden krijgen een toelichting op de plannen en maken onder deskundige leiding een rondgang door het bos. Wie deel wil nemen wordt verzocht zich vooraf aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij veel interesse wordt er een tweede informatieavond gepland.