Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Zeewolde is een groene gemeente en de Zeewoldenaren zijn op vele manieren betrokken bij de natuur. Het oude Gronddepot aan de Gelderse weg is daar een mooi voorbeeld van. Voor de één een plek om actief met de kinderen te spelen in het Klauterwoud, voor de ander een plek om te wandelen of te relaxen. En voor veel kinderen een plek waar ze zelfstandig een hut mogen bouwen, zonder dat volwassenen zich daar mee bemoeien. Anderen zijn juist erg betrokken bij het gebied vanwege de natuur en komen bijvoorbeeld naar de nachtegalen luisteren.

Het Gronddepot is een bijzonder stukje natuur. Het is ‘stadsnatuur’: de natuur krijgt zoveel mogelijk ruimte, maar mensen mogen hier meer dan in andere natuurgebieden.  In het grootste deel mag de natuur haar gang gaan en is een mooi natuurlijk bos ontstaan. De eiken zijn nu nog jong maar gaan uitgroeien tot machtige bomen. Door het kleinschalige beheer van de vrijwilligers (al sinds 2007) en de schapenbegrazing houdt het gebied een afwisseling van bos en open plekken waar bijzondere planten kunnen groeien. Door het beheer nemen de aantallen reuzenberenklauw sterk af zodat het Gronddepot een fijne plek blijft om te recreëren.

Het gebied wordt intensief gebruikt door mensen. En dat is juist de bedoeling. Het terrein biedt ruimte voor jong en oud ; een stuk ‘gebruiksnatuur’ voor elke Zeewoldenaar. Daar hoort wel bij dat iedereen zijn eigen rommel opruimt en de natuur respecteert. Dan blijft het Gronddepot voor iedereen een bijzonder stukje Zeewolde.

Mocht u mee aan het beheer mee willen werken as vrijwilliger dat kunt u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Lodewijk van Kemenade 0320-294939