Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

De achteruitgang van de weidevogels hebben we het afgelopen voorjaar kenbaar gemaakt via het weidevogeljaarverslag. De pers pakte dit nieuws voortvarend op. Voor de soorten als grutto, tureluur is het ‘vijf voor twaalf’ in Flevoland. Er zijn verschillende oorzaken voor de achteruitgang, maar het niet groot worden van kuikens in ons polderlandschap door het ontbreken van voedsel is een van de belangrijkste. Want kijkende naar de uitkomstresultaten van de afgelopen 10 jaar dan blijkt dat predatie pas de laatste 3 jaar iets is toegenomen. Dus dat mag niet als de hoofdoorzaak genoemd worden van de achteruitgang, al heeft het zeker zijn invloed nu de populatie weidevogels kleiner wordt.

Waarom gaan de weidevogels dan wel heel snel achteruit?

Al vele jaren lang zijn de meeste weides in Flevoland groene biljartlakens. Perfect gras voor hoog productieve koeien, maar voor weidevogels is er weinig voedsel te halen. Ook de frequentie van maaien en bemesten is hoog, evenals de chemische bestrijding van onkruid en plaaginsecten en schimmels.
Kortom, we hebben te maken met een zeer intensieve landbouw, waar schaalvergroting nog steeds gaande is. Het voedselweb wat er vroeg was, is langzamerhand verdwenen, met als resultaat een duidelijke verarming van soorten, wat overal in landbouwgebieden (in grote delen van Europa) wordt gemeten. De onderstaande afbeelding illustreert dit heel duidelijk.

voedselweb

De aantallen weidevogels daalden vervolgens ook sterk, doordat het steeds moeilijker werd, voor met name de kuikens, om voldoende voedsel te vinden, hun actieradius is klein en dat maakt ze enorm kwetsbaar.

Meer door minder
Wat de (jonge) weidevogels erg zou helpen zijn kruidenrijke natte percelen die laat worden gemaaid, slootkanten die niet worden geklepeld in het kuikenseizoen. Ook bermen worden te intensief beheerd en, helaas, wordt op veel plaatsen erg vroeg geklepeld, waardoor bloeiende planten (met de daarbij behorende insecten) geen kans krijgen. Dus daar waar kansen liggen om de biodiversiteit te vergroten, worden ze erg vaak gemist. Er is nog veel te winnen door minder te doen. Dat ziet nog niet iedereen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Jan Nagel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0320-294939