Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Tijdens de succesvolle soortenzoekdag op 19 mei is in het Lumièrepark een nieuwe diersoort gevonden voor Flevoland. In totaal zijn er door enthousiaste vrijwilligers 238 verschillende soorten gevonden tijdens de zoektocht, georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland, samen met Vogel- en Natuurwacht en de gemeente Almere. De soortenzoekdag was de aftrap van de eerste Almeerse week van het insect.

Bloemenlint trekt veel insecten aan
Het kleurige bloemenlint in het park trekt veel soorten insecten aan, met soms bijzondere namen. Groene distelschildpadtor, schaakbordlieveheersbeestje, lieveling en het spuugbeestje. Dit is een kleine greep uit de 98 gevonden soorten ‘’kriebelbeestjes’’. Uit deze aantallen blijkt wel het nut van het bloemenlint, naast dat het voor de bezoekers van het park ook aantrekkelijk is. Landschapsbeheer begon meer dan 10 jaar geleden samen met honderden basisschoolleerlingen met de aanleg van bloemenlinten. De gemeente Almere reageerde enthousiast en zette het project voort. De inventarisatie van afgelopen zondag laat zien hoe bijzonder en rijk het Lumièrepark is aan plant- en diersoorten.

anne krediet sminthurinus niger naamsvermeldingTrotse vrijwilliger
Vrijwilliger Andre van den Berg is vooral trots op de vondst van een nieuwe soort voor Flevoland: ”Het gaat om een springstaart, een primitief insect. Dit dier van nog geen 2 mm groot draagt de naam Sminturinus niger. Aan de onderkant van zijn lijf heeft de springstaart een soort vork, waarmee hij zichzelf kan lanceren bij gevaar.” Andre verwondert zich over de vondst: ”Het is opmerkelijk dat een insect dat niet kan vliegen en nauwelijks kan lopen, zich toch gevestigd heeft in de nieuwste stad van Nederland. Hoe is hij hier gekomen?.

Sminthurinus niger foto Anne Krediet

Week van het insect

Insecten hebben het zwaar in Nederland. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn voor het groen in de stad en voor ons eten. Om hier aandacht voor te vragen is de Almeerse Week van het Insect in het leven geroepen. De Soortenzoekdag is hier onderdeel van. Tussen 19 en 26 mei zijn er in heel Almere tal van activiteiten voor professionals en Almeerders, voor jong en oud waarbij het insect centraal staat. Meer weten? Kijk daarvoor op de website van Growing Green Cities: growinggreencities.almere.nl/insect


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Margriet Brouwer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0320-294939