Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Eind april zijn de eerste gierzwaluwen weer teruggekomen. Op mooie zomeravonden scheren ze met luid gegier laag over en tussen de huizen door. Huizen, kantoorgebouwen en andere bouwsels van de mens zijn voor gierzwaluwen net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Huizen met oude pannendaken zijn bijvoorbeeld erg in trek. Landschapsbeheer Flevoland is geïnteresseerd in de huizen met gierzwaluwen omdat de dieren zich de laatste tijd uit lijken te breiden in Lelystad.

Goed nieuws, de toename van gierzwaluwen, want zomerser geluiden dan ‘gierende’ gierzwaluwen bestaan niet. De dieren vangen bovendien veel muggen en vliegen. Vogels die vorig jaar een nest hadden, zoeken dit na terugkomst in het voorjaar weer snel op. Het nest is een klein kommetje van met speeksel aan elkaar geplakte veertjes en grasjes. Vanaf de tweede week van mei worden in het nest 2-3 eieren gelegd, die door beide ouders worden bebroed. Na ongeveer 3 weken komen de jongen uit het ei. Vanaf de 2e week juli vliegen de eerste jonge gierzwaluwen uit. De uitgevlogen jongen keren niet terug naar het nest, ze slapen in de lucht. Zij zullen zeker 2 jaren en vaak veel langer in de lucht blijven, voor ze weer voet op de bodem van een nest zetten.

Het zoeken naar de nestlocaties is lastig omdat de oudervogels vaak pas in de schemer weer terugkomen van een dag jagen en in één keer onder het dak schieten. U kunt dus goed helpen met het doorgeven van gebouwen waar de dieren nestelen.  Waarnemingen kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

sleutelmerkenMargriet Brouwer  0320-294939