Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Landschapsbeheer telt ook dit jaar op een paar plaatsen in Flevoland de huismussen. De eerste telronde is inmiddels achter de rug. Op de fiets door de wijken wordt gekeken en geluisterd naar tjilpende mussen, ieder hofje wordt bezocht. Alle waarnemingen worden ingevoerd op waarneming.nl, zo is aan het eind van de telling goed te zien waar de vogels nestelen.

“In Lelystad wordt gezocht in 2 wijken, het Karveel en de Boeier” vertelt Petra Borsch van Landschapsbeheer. “In de NOP zoeken we in een aantal dorpen en in Emmeloord, bij woningen van woningbouwvereniging Mercatus. Dit zijn woningen waar groot onderhoud gaat plaatsvinden.

Het weer moet wel gunstig zijn, een mooie behaaglijke lentedag leent zich uitstekend voor het spotten van huismussen. Nou, die waren er dit jaar genoeg in april” lacht Petra.

“Wat direct opvalt is dat de mus zich goed laat horen in de beide wijken van Lelystad. Beide wijken zijn ruim opgezet, tuinen met veel beplanting. En tussen de straten groenstroken met veel bloeiende struiken en bomen. Ideaal voor het zoeken van insecten voor de jongen,” gaat Petra verder. “In de NOP is dat een ander verhaal. Na de eerste telling is het aantal mussen bij de woningbouwwoningen in de dorpen wat teleurstellend. In Emmeloord was het beeld per woningblok heel wisselend.“

Mussen houden van tuinen met een boom, struiken en een heg waar ze in kunnen schuilen en waar insecten leven. Een waterpartij met planten eromheen om te drinken, te badderen en voedsel te verzamelen, een zanderige plek voor een stofbad, dat trekt mussen aan. Ontbreken deze elementen in de directe omgeving dan hoor en zie je ook geen mussen. Ook niet als er onder de dakpannen genoeg ruimte is om te kunnen nestelen.

“In de dorpen waren tijdens de eerste ronde niet veel mussen te vinden. Dit kan deels liggen aan de ‘netheid’ oftewel leegte van de tuinen en de directe omgeving. Vaak kaal, bestraat of alleen een grasveldje met eromheen een schutting. Niet de omgeving waar mussen van houden” besluit Petra. Maar we hebben nog een ronde te gaan, misschien levert dat nog een ander beeld.”

 

 

 

sleutelmerkenMargriet Brouwer  0320-294939