Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Het lijkt soms of er steeds meer reuzenberenklauwen in Lelystad groeien. Op veel locaties kun je de soort bijna niet missen. De reuzenberenklauw kan, afhankelijk van de groeiplaats, in een paar maanden tijd uitgroeien tot een hoogte van 4 meter. Afhankelijk van de plek zullen de zaailingen na een of meerdere jaren de bloeifase bereiken. Het eerste jaar blijft de plant laag (50 cm), het jaar erop is hij meestal volgroeid en bloeit van juni tot augustus met een schermen vol witte bloemetjes.

Het klopt zeker, de reuzenberenklauw neemt de laatste jaren fors toe in Lelystad. In de 19e eeuw is deze soort uit Zuidwest-Azië als tuinplant in Europa geïntroduceerd. De plant wordt steeds vaker in verstedelijkt gebied aangetroffen en door de schadelijke werking van het sap op huid en ogen steeds meer als probleem ervaren. Maar ook omdat de plant zo kiemkrachtig is en met zijn bladeren al het licht voor andere planten wegneemt, wordt ze beschouwd als een onkruid. Na de bloei sterft de plant af, maar juist de zaden die dan weer in de grond terecht komen, ontkiemen en geven het volgend jaar weer nieuwe planten.

Landschapsbeheer Flevoland en de gemeente Lelystad zien de uitbreiding van deze invasieve exoot als een groot probleem. Daarom willen zij gaan starten met een werkgroep ‘Exoten Lelystad’ om de verspreiding van de reuzenberenklauw in de gemeente te stoppen. Bij de reuzenberenklauw is het essentieel jaarlijks het beheer uit te voeren zodat de planten nooit tot bloei en zaadzetting komen.

Werkgroep Exoten Lelystad, iets voor u?
Samen met bewoners gaan we aan de slag om pleksgewijs de reuzenberenklauw te bestrijden. Landschapsbeheer zorgt voor instructie, begeleiding, gereedschap, handschoenen, koffie en thee met een versnapering. Losse exemplaren reuzenberenklauw worden handmatig bestreden met de speciaal voor dit werk door Landschapsbeheer ontwikkelde reuzenberenklauwboor. Zo kan worden voorkomen dat er nieuwe groeihaarden van reuzenberenklauw ontstaan.
Wilt u meehelpen dan horen wij dat graag. Op de woensdagmiddag 24 april, 1, 8, 15 mei en 19 en 26 juni gaan we aan de slag.

Opgeven kan bij: Petra Borsch: via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon via 0320-294939.

 

 

 

sleutelmerkenMargriet Brouwer  0320-294939