Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In Almere Haven groeit veel reuzenberenklauw. Dit is een mooie, maar sterk woekerende en daarom  lastige plant. Reden waarom diverse instanties en vrijwilligersgroepen actief zijn met de bestrijding van deze invasieve exoot. In het Vroege Vogelbos in Almere-Haven start volgende week het bestrijdingsseizoen weer voor de vrijwilligersgroep. Stad & Natuur organiseert in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland op donderdagavond 18 april, 16 mei, 20 juni en 18 juli van 18.00 tot 21.00 uur een bestrijdingsactie in het Vroege Vogelbos. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

De reuzenberenklauw kan wel 3 meter hoog worden en het sap van deze plant kan bij aanraking met de huid brandwonden veroorzaken. Daarnaast verdrijft deze plant de inheemse plantensoorten. Deze krijgen onder de grote bladeren geen ruimte meer om te groeien. De doelstelling in het Vroege Vogelbos is voorkomen dat de reuzenberenklauw gaat bloeien en zaad vormt. Op 18 april worden de wortels weggehaald met een speciaal ontwikkelde reuzenberenklauwboor.

Op de andere avonden bestrijden we de planten met schoffel en zeis. Voor begeleiding, gereedschap, handschoenen, koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd. U kunt zich aanmelden via de activiteitenkalender op www.stadennatuur.nl. We verzamelen om 18.00 uur bij de schaapskooi, Muiderweg 10.

In het Vroege Vogelbos helpen ook schapen in de strijd tegen de reuzenberenklauw. De kudde van Stad & Natuur is er dol op. Als de schapen de bladeren en stengels eten voordat de plant tot bloei is gekomen, houd je het woekeren binnen de perken. Maar waar de schapen niet kunnen komen, is hulp nodig. Helpt u mee?