Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Van oudsher zijn ooievaars bekend van hun nesten op palen met karrenwielen, op daken en op schoorstenen. Om de natuurbeleving van de inwoners van de Gemeente Dronten te vergroten, heeft Landschapsbeheer Flevoland in opdracht van de gemeente ruim 10 jaar geleden in de drie woonkernen een ooievaarsnest geplaatst. Het nest aan de Gildepenningdreef moest dit voorjaar hoognodig opgeknapt worden.

Ooievaars in Flevoland zijn al jaren niet meer gebonden aan het Natuurpark Lelystad, ze verspreiden zich langzamerhand steeds verder in Flevoland. Een geschikte nestplaats op een paal kan een paartje ooievaars wellicht verleiden zich binnenkort ook in Dronten te vestigen.

ooievaarsnest dronten nieuw

Vrijwilligers van Landschapsbeheer vlochten voor het nest aan de Gildepenningdreef een nieuwe ring. Een mooie manier om de tenen te verwerken van de wilgen die ze in februari in het van Veldhuizenbos hadden geknot. Een nieuwe nestbodem met deze takkenring is vervolgens met een hoogwerker van de gemeente teruggeplaatst op de nestpaal. Nu is het afwachten of een ooievaar zijn oog laat vallen op deze nieuwe behuizing.

Bekijk hier een kort filmpje over het vlechten en plaatsen.