Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Een deel van het Emmelerbos wordt omgevormd naar een voedselbos, samen met en voor bewoners. De bedoeling is dat iedereen die in de toekomst op de Sportlaan loopt, fietst of rijdt of het Emmelerbos bezoekt, kan genieten van de vele kleuren van de aangeplante struiken en kruiden. Maar voordat het zover is, moet er nog veel werk worden verzet.

Momenteel worden er zieke essen gekapt. Door schimmelvorming raken de houtvaten van deze bomen verstopt, daardoor kunnen delen plotseling afbreken. De zieke essen worden verwijderd i.v.m. de veiligheid van passanten. Op de open ruimtes die nu ontstaan worden de komende periode fruitbomen geplant. Het voedselbos is een initiatief van een aantal studenten van Aeres die in 2016 hiervoor een plan hebben gemaakt om de diversiteit in het bos te vergroten.

Participatie
Inmiddels zijn veel organisaties aangesloten om dit initiatief te ondersteunen. Het bestuur en leden van het IVN Noordoostpolder, Aeres MBO Emmeloord, Imkers, Landschapsbeheer Flevoland en de Pioniers van de Toekomst. De gemeente NOP ondersteunt ruimhartig het project waardoor op deze locatie de komende jaren veel activiteiten georganiseerd gaan worden voor bewoners, leerlingen en alle andere geïnteresseerden. Zo wordt het voedselbos een plek met leuke, inspirerende en leerzame workshops en doedagen voor de bezoekers, vrijwilligers, jong en oud, gericht op voedselproductie- en -verwerking, natuur en biodiversiteit.

Winter- en voorjaarsklussen
Februari en maart zijn geschikte periodes om (dode) essen om te zagen en de nieuwe fruitbomen te planten. De fruitbomen die in de kisten stonden, zijn herplant en staan nu in de volle grond. De takken van de gezaagde essen worden hergebruikt. De plantgroep Voedselbos is al druk bezig om de eerste voorbereidingen te treffen. Maar er is nu nog zoveel werk te doen, dat ze extra hulp goed kunnen gebruiken. Heeft u tijd en zin om lekker buiten aan de slag te gaan, wilt u meehelpen om het voedselbos aan te leggen? Dan bent u van harte welkom.

De volgende klusdagen zijn gepland:
Zaterdag 23 februari, zaterdag 9 maart, vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart (NLDoet). Vanaf 9.00 uur tot 15.00 uur bent u van harte welkom om mee te helpen bij het uitvoeren van de verschillende werkzaamheden. De lunch is geregeld. Verzamelen bij het IVN gebouw aan de Sportlaan 48 Emmeloord.

Voor meer informatie en opgave voor de klusdagen kunt u contact opnemen met Margriet Brouwer, Landschapsbeheer Flevoland 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.