Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In het verleden zijn er verhalen over de begintijd van de polder verzameld in de Noordoostpolder en in Oostelijk Flevoland. In Zuidelijk Flevoland was de urgentie minder groot omdat dat deel van Flevoland als laatste, in 1968, is drooggevallen en de mensen van het eerste uur een stuk jonger zijn dan de pioniers uit de rest van de provincie. Inmiddels is dat ook alweer 50 jaar geleden. Hoog tijd dus om ook hier verhalen over het landschap en de natuur van de eerste jaren te gaan verzamelen.

Landschapsbeheer start daarom, in samenwerking met de gemeente Zeewolde, met een Oral History project in Zeewolde. Er is al een groepje enthousiaste vrijwilligers dat op pad zal gaan om de verhalen vast te leggen. Zij interviewen personen met een interessant verhaal uit de periode 1968-1990 over de gemeente Zeewolde. De vrijwilligers krijgen een cursus interviewen, gegeven door een professionele documentairemaakster. Ook worden er filmopnames gemaakt, zowel door de vrijwilligers als door een professionele filmmaakster, Katelijne Schrama. Vervolgens begint de grote klus om deze schat aan gegevens uit te werken.

Fragmenten uit het interview worden geplaatst op www.flevolandsgeheugen.nl. Via diverse sociale media worden deze fragmenten verspreid. Over de verhalen zal ook een boek verschijnen, net als het boek ‘Zover je keek was er niets’ over het project in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland.

In dit project werkt Landschapsbeheer samen met vrijwilligers uit Zeewolde, het Kinderpersbureau, videoclub Flevolacus, de gemeente Zeewolde en Batavialand. Mocht u geïnteresseerd zijn om mee te doen, als interviewer of als eindredactievrijwilliger, dan kunt u een mail sturen naar Rudy Brummelman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.