Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Tik, tik, tik, tik…….. een geluid van metaal op metaal klinkt in een vast ritme uit de wei bij nadere onderzoek blijkt dit het geluid van het haren van een zeis te zijn. Jan van Winden, vrijwilliger van Landschapsbeheer Flevoland, zit in opperste concentratie op een laag krukje te hameren op het blad van een zeis. Druk bezig om de wedstrijdzeisen voor het Nederlands Kampioenschap ‘Maaien met de zeis’ in orde te maken.

Er worden deze zomer weer heel wat uurtjes door de twee Flevolandse teams geoefend, alleen, maar ook met elkaar om de fijne kneepjes van het maaien goed in de vingers te krijgen. Ook het scherp houden van de zeis krijgt veel aandacht. Jan vertelt waarom: ”Het blad moet vlijmscherp zijn, tot vlak voor de wedstrijd wordt het vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan.”

Het maaien met de zeis staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Bij de vrijwilligers van de diverse Landschapsbeheer organisaties, maar ook bij particulieren. Bij kleinschalig (natuur)beheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. En het is heerlijk ontspannend, maakt geen herrie en stinkt niet. Reden waarom er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bijkomen. Het kampioenschap past goed in deze hernieuwde belangstelling. Al weer voor de zesde keer gaan een dames- en herenteam uit Flevoland de strijd aan met 12 andere provinciale teams om de gouden strekel. Leuk als deze trofee dit jaar naar Flevoland komt, maar winnen niet het belangrijkste. Het gaat tijdens dit kampioenschap erom te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd. En om liefde voor en plezier met het aloude maaien met de zeis uit te stralen.

Lees hier meer.