Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Het is lastig om een zwemmende bever en muskusrat uit elkaar te houden, een vergissing is snel gemaakt. Landschapsbeheer Flevoland organiseert jaarlijks in juni en juli enkele beverteldagen. Ervaren tellers leren nieuwkomers de kneepjes van het vak. Hoe zie je het verschil tussen een bever en een muskusrat? Hoe zie je het verschil tussen een volwassen en jonge bever? Eenmaal ervaren in het herkennen, zwermen de vrijwilligers uit over Flevoland om ook daar te bevers te tellen. Lijkt het u leuk om ook bevers te spotten? Meld u dan aan voor de bevertelavond op 13 juli in het Natuurpark in Lelystad.

Veel mensen vergissen zich in de grootte van een volwassen bever. Inclusief 30 cm staart komt de lengte rond de 120 cm. Een muskusrat (inclusief staart rond de 55 cm ) is een stuk kleiner. Maar een jonge bever meet zo tussen de 50 en 70 cm waardoor gemakkelijk verwarring kan ontstaan. Bovendien wonen muskusratten ook regelmatig in een beverburcht, waardoor ze ‘door elkaar’ zwemmen. Een volwassen bever ligt diep in het water, alleen de kop is zichtbaar. Muskusratten liggen juist hoog in het water. Maar ook bij jonge bevers steken kop, rug en achterwerk boven water uit. Als de staart zichtbaar is, wordt het snel duidelijk. Maar in de meeste gevallen is die niet goed te zien. Als je goed kijkt, kan je zien dat een muskusrat bij het zwemmen gebruik maakt van zijn staart. Je ziet dan voortdurend een duidelijke werveling achter het dier. Bij een bever is dit niet te zien. Die gebruiken hun staart wel weer om bij onraad een klap op het water te geven. Dat maakt dan wel weer veel duidelijk.

Zomeravond
Bevers zijn in de zomer vooral tijdens de schemering en ’s nachts actief. Van mei tot augustus verlaten ze de burcht in de vroege avond op zoek naar voedsel. Daarom tellen de vrijwilligers van Landschapsbeheer in de avonduren. Voordat de schemer valt zoekt de beverteller zijn plekje op de oever op, vlakbij de beverburcht. Hoeveel dieren zouden er uit de burcht komen? Zijn er al jongen?

Wilt u dit ook meemaken en leren? Meld u dan aan voor de bevertelling op vrijdagavond 13 juli bij Petra Borsch, tel (0320) 294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.