Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Het vraagt een lange adem om de reuzeberenklauw te bestrijden. Nu blijkt het jarenlang doorzetten van de vrijwilligers in het Gronddepot in Zeewolde samen met Landschapsbeheer Flevoland heel succesvol. De aanhouder wint.

"Door elk jaar de planten in het groeiseizoen twee keer om te schoffelen, put je ze uit", vertelt Lodewijk van Kemenade. "En minstens zo belangrijk, je zorgt er zo voor dat ze niet gaan bloeien en enorme hoeveelheden zaad verspreiden. We merken dat na 4 jaar bestrijden er ook geen nieuwe planten meer bijkomen. De zaadvoorraad in de bodem is dan grotendeels uitgeput" legt hij verder uit. "Doordat de enorme bladeren niet meer een enorm oppervlakte bedekken, krijgen andere soorten weer een kans. Ook dat helpt.

Zaterdag hebben we de laatste exemplaren opgespoord en omgeschoffeld. Daarna steken we de wortels uit met onze nieuw ontwikkelde berenklauwboor. En dan is het een kwestie van controleren. De enkele exemplaren die misschien nog uit de grond komen, worden direct een kopje kleiner gemaakt. Er is dan nog een kleine 'haard' in het gronddepot over en er staan nog reuzenberenklauwen in het Klauterwoud, maar die krijgen we ook zeker klein", besluit Lodewijk enthousiast.