Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Een mooi gezicht, een paartje statige zwanen dat paradeert over het water. Sinds een aantal jaren lijkt het aantal broedende zwanen in de bebouwde kom toe te nemen. Een wat bredere sloot of vaart, met een brede, niet al te kale oever lijken de basisvoorwaarden te zijn voor vestiging van een paartje.


Langs de oever of soms in het riet broedt het vrouwtje meer dan een maand op een groot nest van stengels, riet en ander plantaardig materiaal. Het mannetje verdedigt het nest fel met de kop naar achter, opgezette vleugels en een sissend geluid.
Vogel- en Natuurwacht Flevoland doet al jaren ringonderzoek aan zwanen in Almere. Uit de rest van Flevoland is veel minder bekend. In het kader van het project “Natuurrijk Lelystad” wil Landschapsbeheer ook dit jaar onderzoeken hoeveel zwanen er in de bebouwde kom van Lelystad broeden en welke locaties ze daarvoor kiezen. Wie een paartje broedende zwanen weet, wordt daarom gevraagd dit door te geven aan Nienke Kuipers (stagiaire) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Fijn als u daarbij zo mogelijk ook de straatnaam en het dichtstbijzijnde huisnummer vermeldt.