Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

vlinderbaan

Elke maand zet een groep vrijwilligers zich in voor de natuur in het Bergbos in Lelystad. Jan Houtkamp, één van de vrijwilligers vertelt: “in het voorjaar en de zomer werken we vooral voor de vlinders, we maken meer zon- en luwteplekken langs de paden. Vlinders houden van warmte en de meeste soorten vliegen dan ook vooral boven de zonrijke delen van de graslanden in het bos. Boven de bospaden zijn vlinders veel schaarser, omdat de paden in het Bergbos erg donker zijn.“

 

“Uitwisseling tussen de vlinderpopulaties van de verschillende graslanden en kolonisatie van nieuwe gebieden is daarom moeilijk voor vlinders” vult Wim de Boer aan. “Wij zagen en snoeien bomen en struiken langs de paden om ze breder te maken, daardoor komt er vanzelf meer (zon)licht op de paden. Op de open plekken kunnen allerlei bloeiende planten groeien. Dus voedsel voor de vlinders. De vlinderbanen hebben een grote invloed op het aantal vlinders dat in de bossen vliegt” vervolgt Jan. “Elke zomer tellen we de soorten en hun aantallen. We zien langs de vlinderbanen vooral de typische bossoorten, de vlinderbanen zijn dus nog niet zonnig genoeg. Die moeten dus breder. Daarvoor hebben we echt hulp nodig van nieuwe vrijwilligers” gaan de mannen door. “Het werk groeit ons letterlijk en figuurlijk boven het hoofd”. Wim vervolgt enthousiast: “het is leuk (én gezellig) om in het Bergbos te werken, zeker in het voorjaar en de zomer is het een feestje met al die bloemen en zingende vogels. Dus houd je van buiten actief zijn, kom dan vooral eens kijken en meedoen”. Jan besluit nog even praktisch: ”In maart en april werken we op de 2e zaterdagmiddag van de maand, in de zomer elke 2e maandagavond van de maand. Mei slaan we over vanwege het broedseizoen.”
Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland 0320-294939 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.