Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

De schapen van zorgboerderij De Diek uit Zeewolde zijn graag geziene gasten in het Gronddepot. De komende weken komen de  50 schapen weer hun buik vullen met bladeren van de reuzenberenklauw.  Een natuurlijke manier van bestrijding  van deze woekerende plant.

De kleine kudde van zorgboerderij De Diek uit Zeewolde is dol op de reuzenberenklauw. Eerst eten ze deze helemaal kaal, voordat andere planten in hun maag verdwijnen. Zo krijgt de plant geen kans om te bloeien en lukt het om deze woekerende plant in bedwang te houden. In de praktijk betekent dit, dat de schapen ongeveer 10 keer per seizoen komen grazen in het gronddepot. Bij de ingangen van het Gronddepot kunt u zien wanneer de kudde met herder en zijn bordercollie in het gebied aanwezig zijn.

Andere honden mogen ook nog steeds in het voormalig gronddepot komen, maar wel aangelijnd . Loslopende honden zijn, volgens de altijd geldende regels, niet toegestaan.

De schaapskudde beheert een deel van het gebied. In de rest van het gebied bestrijden vrijwilligers de verspreid voorkomende reuzenberenklauwen. En met succes Dit voorjaar worden er speciaal vervaardigde reuzenberenklauwboren ingezet om de laatste planten met wortel en al te verwijderen.