Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 Allerlei zingende vogels zijn te horen in tuin, als de vrijwilligers aan de picknicktafel genieten van hun koffiepauze. Even tijd om tevreden rond te kijken en allerlei weetjes over planten en dieren uit te wisselen.

Een achttal vrijwilligers is vanaf maart weer elke donderdagochtend aan het werk in de tuin. “Deze vaste groep is nu ongeveer 10 jaar actief, de eerste vrijwilligers zijn met het onderhoud van de tuin dertig jaar geleden begonnen. Enkelen van ons raakten toen al betrokken bij de tuin, omdat de gemeente stopte met het kleinschalige onderhoud” vertelt Trudy Backer. “Dieuwke Donders coördineert de groep al jaren. Elk jaar in januari bespreken we wat we extra willen doen. Daarnaast hebben we natuurlijk het normale onderhoud” vult een andere vrijwilliger aan, “vooral de maanden april, mei en juni zijn druk”. Elke donderdagochtend om 9.00u wordt het werk onderling verdeeld. Iedereen heeft wel zijn eigen specialiteit, zoals stinzenflora, vogels en hun nestkastjes, de planten in de bosrand of  op de zandheuvel.

Ook andere bewoners van Lelystad komen graag naar de heemtuin. Gezinnen komen er om te picknicken, kantoorpersoneel wandelt door de tuin tijdens hun lunchpauze. Schoolkinderen komen er om samen met de juf waterbeestjes te vangen. Kikkerdril en kikkervisjes zijn altijd een succes. Ook jongelui weten de tuin te vinden. “Geen probleem” vinden de vrijwilligers, “als ze maar niets zouden vernielen.” 

Deze enthousiaste groep bestaat op dit moment uit vrijwilligers van de KNNV, IVN en Landschapsbeheer Flevoland, maar kan best wat extra hulp gebruiken. Kom vooral eens langs op een donderdagochtend. Misschien is het ook iets voor u. “Het is gezellig om met elkaar te doen en elke keer is het volop genieten”, besluiten de vrijwilligers. De Heemtuin is gelegen in het Stadspark boven de dierenweide.

Meer informatie over de Heemtuin vindt u op www.ivn.nl/afdeling/lelystad/heemtuin

vrijwilliger heemtuin large
voorjaar heemtuin
heemtuin voorjaar