Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

 

Landschapsbeheer Flevoland is op zoek naar potige vrijwilligers die op 9 maart een steentje willen bijdragen om het leefgebied van de wilde bij te verbeteren. Van 9.00 uur tot 12.00 uur zal er op drie locaties gewerkt worden aan de Knardijk. Verzamelplaats eind van de Knardijk, bij Knarsluis/ Lage Vaart.

Waarom?
Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving. Ze zijn daarom onmisbaar voor ons. Maar het gaat slecht met de wilde bijen in Nederland. De helft van alle 358 soorten die in Nederland voorkomen is bedreigd! De Knardijk is jarenlang een belangrijke plek geweest voor vele soorten wilde bijen. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig soorten te vinden, omdat er weinig open, zandige grond is waar bijen in kunnen nestelen. Reden dus voor Landschapsbeheer Flevoland om in goed overleg met Waterschap Zuiderzeeland te proberen deze locatie weer geschikt te maken voor de wilde bij.

Wat en waar?
Op advies van bijenspecialist Jeroen de Rond zijn een drietal locaties op de Knardijk in Lelystad uitgekozen, waar handmatig de begroeiing en graszode verwijderd gaat worden. Dit kleinschalig beheer wordt uitgevoerd om weer kale zandige grond te krijgen als nestgelegenheid voor zandbewonende wilde bijen. Belangrijk is om de bovenste laag nog extra te verstevigen. Dit wordt gedaan door licht aanstampen (belopen) of met de achterkant van een schep. Zandbewonende bijen nestelen namelijk graag in bodems met een iets hardere bovenlaag en daaronder lossere grond. Een steviger bovenlaag voorkomt dat los zand in de gangetjes rolt en dat het losse zand van een helling spoelt bij regen.

Lijkt het u leuk om u op deze manier in te zetten voor de wilde bij? Meldt u dan alleen of met een groepje aan bij Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. Hij kan u van alle informatie voorzien. 0320-294934 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..