Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

In 2012 is er op de natuurwerkdag een gemengde haag aangeplant in het voormalig Gronddepot met als doel om daar een vlechtheg van te maken als de haag voldoende gegroeid is. Zover is het nu: op zaterdagochtend 3 februari maakt Landschapsbeheer Flevoland samen met vrijwilligers een start met het leggen en vlechten van de heg.

Een vlechtheg is van oudsher een gevlochten heg van levende bomen en struiken om akkers af te scheiden en vee binnen een terrein te houden. De beplantingssamenstelling van zo'n heg biedt door bloei, vruchten en zaden voedsel voor allerlei dieren en de ondoordringbaarheid garandeert veilige plekjes om te nestelen en te schuilen. De heg komt in het voormalig Gronddepot goed van pas als er straks in het voorjaar weer schapen lopen.

Heggenvlechten
Al in de Romeinse tijd werden zulke heggen gebruikt. Met de uitvinding van het prikkeldraad verdwenen de vlechtheggen op grote schaal. De techniek van het heggenleggen is weer opnieuw uitgevonden. Daardoor herleeft dit oude ambacht. De heggenvlechttechniek wordt op diverse plaatsen in Nederland toegepast, maar in Flevoland zijn daar nog geen voorbeelden van. Er werden in het verleden allerlei technieken toegepast. Daarvan gaan we er een paar in Zeewolde toe passen. Omdat er ook struiken met stekels in de heg staan, is stevige werkkleding nodig. Wij zorgen naast het gebruikelijke materiaal voor extra stevige handschoenen.

Daarom graag van tevoren opgeven tot uiterlijk 1 februari 13.00uur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
We starten om 10 uur bij de ingang van het voormalig Gronddepot aan de Gelderse weg en werken tot 13 uur.