Landschapsbeheer Flevoland

Nieuws

Kom 9 en 10 maart in actie met Nederland Zoemt

Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving. Ze zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Nederland Zoemt organiseert op 9 en 10 maart de Bijenwerkdag als onderdeel van het project ‘De Wilde Bijenlinie’.  Iedereen, jong en oud, kan dan aan de slag om iets te doen voor de wilde bij. Met z’n allen voor de wilde bij!

Het project Nederland Zoemt heeft als doel het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten. Wil je met je vrijwilligersgroep ook iets doen voor wilde bijen? Kijk  op deze website welke maatregelen je kan nemen voor de wilde bij. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Staand dood hout en houtstapels bieden bijvoorbeeld goede nestmogelijkheden voor diverse soorten wilde bijen. Het aanleggen van steile randen van leem, zand of wortelkluiten bevordert ook de nestgelegenheid. Hetzelfde geldt voor het maken en plaatsen van bijenhotels, rietbundels of rietmatten. Kijk hier voor verdere tips.
Uiteraard hebben wilde bijen ook voedsel nodig. Aanplant van specifieke inheemse struiken en bomen is zeer zinvol. Daarom biedt Landschapsbeheer Flevoland de mogelijkheid om speciale inheemse bijenplanten gratis te bestellen voor bewoners- en vrijwilligersgroepen. Met een speciale actie tijdens NL doet (9 en 10 maart) kun je samen aan de slag om wilde bijenplanten aan te planten. Vanaf donderdag 18 januari tot 10 februari 2018 kun je gratis plantgoed bestellen via het telefoonnummer: 0320-294939. Of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie en voorwaarden over deze actie vind je hier, contactpersoon is Petra Borsch. 


Wat is Nederland Zoemt? LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel. De wilde bij moet zich hier thuis gaan voelen in Nederland. Daarvoor heeft hij ruimte nodig om te nestelen en genoeg plek om eten te vinden. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.