Landschapsbeheer Flevoland

Activiteiten Cursussen en excursies

Hoogstamfruitbomen moeten regelmatig gesnoeid worden. Hoe doe je dat, waar let je op en hoe vorm je een jonge boom? En wat als er achterstallig onderhoud is? Tijdens de cursus hoogstamfruitbomen snoeien van Landschapsbeheer Flevoland worden de basisprincipes van het snoeien van fruitbomen (appel-peer-kers-pruim) besproken en oefenen de deelnemers het snoeien in de praktijk. De cursus wordt ditmaal gegeven in Almere.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor alle eigenaren uit Flevoland met een hoogstamboomgaard of enkele hoogstamfruitbomen in de tuin. Ook geïnteresseerde Flevolanders die het snoeien van hoogstambomen onder de knie willen krijgen zijn van harte welkom!

Inhoud cursus

De cursus richt zich op de basisprincipes van het snoeien van hoogstamfruitbomen (appel-peer-kers-pruim). Het belangrijkste doel is dat deelnemers van de cursus na afloop zelfstandig aan de slag kunnen met het snoeien van fruitbomen. Tijdens de cursus komen globaal de volgende onderwerpen aan bod:

  • Geschiedenis hoogstamfruitbomen in Nederland
  • Biologie van hoogstamfruitbomen (hoe groeit een hoogstamfruitboom)
  • Aanplant van fruitbomen
  • Verzorging van hoogstamfruitbomen
  • Snoeitechnieken
  • Onderhoudssnoei en achterstallige snoei en van oudere bomen
  • Vormsnoei van jonge bomen

Programma

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en twee praktijkochtenden.

De theorieavonden wordt gehouden op dinsdagavond 1 november en dinsdagavond 15 november en start om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur.

De praktijkochtenden worden gehouden op zaterdag 19 november en zaterdag 3 december. Aanvang 9.30 uur en eindtijd 12.30 uur

De cursus vindt plaats in Almere. De exacte locatie van de cursus wordt t.z.t. bekend gemaakt. Voor de cursus zijn 16 plaatsen beschikbaar, hierbij geldt vol=vol.

Kosten 

De kosten van de cursus bedragen 85,- euro. Dit bedrag is inclusief de cursusmap, koffie en thee. Voorafgaand aan de cursus ontvangt elke deelnemer een factuur voor het betalen van het cursusgeld.

Aanmelden                                                                                                                                                                                                                         

U kunt zich aanmelden via deze link: https://forms.office.com/r/W5ZeJgG44S

 Voor vragen over de cursus kunt u terecht bij Rudy Brummelman.