Landschapsbeheer Flevoland

Activiteiten Cursussen en excursies

Biodiversiteit in eigen omgeving

We bieden een aantal extra interactieve online lezingen aan over diverse dier- en plantensoorten en tips wat je zelf in je eigen woonomgeving kunt doen om de biodiversiteit te vergroten. 
dinsdag 24 november Bijenhotels
dinsdag 8 december Rugstreeppadden
dinsdag 15 december Ecologisch beheer op begraafplaatsen

We zien je aanmelding voor de lezingen graag tegemoet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (minimaal één dag van te voren aanmelden) 

 

grote behangersbij manEen bijen- of insectenhotel biedt wilde bijen nestgelegenheid. In de hotels vormen de gaatjes in de houtblokken en de holle stengels van riet en bamboe de ideale nestplaatsen voor vele soorten wilde bijen. Onder andere metselbijen, behangersbijen en klokjesbijen kunnen hier een fijne plek vinden. Deze wilde bijen steken niet. Ze leven alleen en hoeven hun volk niet te beschermen. Niet alle bijen zijn even groot. Vandaar de verscheidenheid aan materialen en de diameters van gaatjes. Zo kunnen verschillende soorten een geschikte plek vinden in het hotel. Dat is ook wel nodig, want in Nederland leven meer dan 350 soorten wilde bijen! Vaak ontbreekt de nestgelegenheid voor bijen die graag in dood hout nestelen. Met een insectenhotel lossen we die woningnood tijdelijk op. Andere hotelgasten zijn vaak lieveheersbeestjes en vlinders op zoek naar een plek om te overwinteren.

rugstreeppad adult

Rugstreeppadden ontwaken in april overal in Flevoland. In Europa is deze Rode lijstsoort zeldzaam, maar in de polder hoor je de paddenmannen al van grote afstand roepen in de poelen. Tijdens deze avond krijg je informatie over de leefomgeving en het  voedselzoekgedrag van de rugstreeppadden, de noodzakelijke bodem en (pionier)begroeiingen.


Begraafplaatsen vol wilde bloemen? Extensief beheer kan resulteren in een zee van wilde bloemen op en rond de graven met daartussen kort gemaaide paden. Het gonst er van de insecten, waaronder veel wilde bijen, libellen en vlinders. Kunnen we dat ook in Flevoland realiseren? 

 

Webinar behoud groen erfgoed

De staat van de inheemse bomen en struiken in Nederland is ronduit zorgwekkend. De helft van de soorten is zeldzaam en in hun voortbestaan bedreigd. Dit heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid van onze bossen. Met dit online symposium op 11 november willen de organisatoren de aandacht vestigen op de problemen, maar vooral ook de oplossingen in kaart brengen. Via deze link kun je het webinar terugkijken.