Landschapsbeheer Flevoland

Activiteiten

Biodiversiteit in eigen omgeving

We bieden een aantal extra interactieve online lezingen aan over diverse dier- en plantensoorten en tips wat je zelf in je eigen woonomgeving kunt doen om de biodiversiteit te vergroten. 
dinsdag 2 maart Roofvogels in Flevoland
dinsdag 9 maart Bijenhotels
dinsdag 23 maart Zoogdieren in Flevoland
dinsdag 11 mei Natuurlijke vijver in de tuin

We zien je aanmelding voor de lezingen graag tegemoet via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Uiterlijk 1 dag van tevoren. 

kerkuil aangezicht largeRoofvogels en uilen in Flevoland. Harold Boer van Landschapsbeheer neemt je kort en bondig mee in de wereld van deze fascinerende vogels.  Welke roofvogel vliegt daar? wat zit daar op dat paaltje? van welke uil is die braakbal? Waar kan je op letten om snel soorten te herkennen of juist uit te sluiten? In zijn vrije tijd is harold actief bij de Roofvogelwerkgroep Noordoostpolder.

grote behangersbij manEen bijen- of insectenhotel biedt wilde bijen nestgelegenheid. In de hotels vormen de gaatjes in de houtblokken en de holle stengels van riet en bamboe de ideale nestplaatsen voor vele soorten wilde bijen. Onder andere metselbijen, behangersbijen en klokjesbijen kunnen hier een fijne plek vinden. Deze wilde bijen steken niet. Ze leven alleen en hoeven hun volk niet te beschermen. Niet alle bijen zijn even groot. Vandaar de verscheidenheid aan materialen en de diameters van gaatjes. Zo kunnen verschillende soorten een geschikte plek vinden in het hotel. Dat is ook wel nodig, want in Nederland leven meer dan 350 soorten wilde bijen! Vaak ontbreekt de nestgelegenheid voor bijen die graag in dood hout nestelen. Met een insectenhotel lossen we die woningnood tijdelijk op. Andere hotelgasten zijn vaak lieveheersbeestjes en vlinders op zoek naar een plek om te overwinteren.  

IMG 0182Zoogdieren in Flevoland
Wist u dat je aan een zwemmende bever kunt zien of het een jonge of een volgroeide bever is? Maar is het wel een bever die u ziet zwemmen of misschien toch een muskusrat? En wist u dat otterspraints (poep) naar versgemaaid gras ruiken met een vleugje vis? Hoe zie je het verschil tussen een boommarter en een steenmarter? Dit soort interessante en soms grappige zaken komen aan bod in de lezing van Petra Borsch op deze avond. 

kikkerNatuurlijke vijver
Met een natuurvijver in de tuin is er altijd iets te zien. Het water en de bloeiende oeverplanten trekken veel dieren aan, zoals kikkers, salamanders, insecten en allerlei soorten vogels. En niet te vergeten: het wateroppervlak zorgt voor extra koelte tijdens warme dagen. Rebecca Wielink geeft daarom op dinsdagavond 11 mei een online lezing over de voordelen van een vijver in de tuin.

In november 2020 wilde Landschapsbeheer Flevoland weer starten met de cursus snoeien van fruitbomen. Helaas gaat dat niet door vanwege Corona. Er wordt naar een nieuwe datum gezocht.

De cursus bestaat uit vier lessen: twee avonden theorie en twee ochtenden praktijk.

Oud cursist, Egbert Koersen vertelt enthousiast. “Om meer van fruitbomen te weten te komen, heb ik 2 jaar geleden de cursus fruitboom snoeien van Landschapsbeheer gevolgd. En of je nu hoogstamfruit snoeit of veel kleinere bomen in de tuin, de praktijk van het snoeien is hetzelfde. Snoeien doet bloeien.” Hij legt uit “fruitbomen zijn best taai, je bent gauw te zuinig met snoeien. Vorig jaar heb ik uit een oude boom een hele dikke tak gezaagd, het leek wel een boom op zich. Je aarzelt om daar de zaag in te zetten, maar het resultaat was geweldig. De boom kreeg lucht in zijn kruin, dat is de bedoeling van snoeien”

 

Tijdens de cursus staan de basisprincipes van het snoeien centraal. Daarbij is er aandacht voor de begeleidingssnoei van jonge bomen, reguliere onderhoudssnoei en het wegwerken van achterstallig onderhoud aan fruitbomen.

Aan de deelname zijn kosten verbonden: €85,=. Een uitgebreide cursusmap is bij de prijs inbegrepen.

U kunt voor vragen en voor aanmelding contact opnemen met Rudy Brummelman, Landschapsbeheer Flevoland, 0320-294939 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorjaar 2021 geeft  Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland weer de cursus weidevogelvrijwilliger.

Je moet hiervoor wel goed ter been zijn, want je loopt in het voorjaar over ruw bouwland. En van eind maart tot begin juni moet je tijd hebben om een paar keer per week op pad te gaan om de weidevogels een handje te helpen. Als het je leuk lijkt om je steentje bij te dragen en je in dit ‘profiel’ past, dan ben je van harte welkom op de cursus weidevogelbescherming.
De cursus wordt ‘s avonds gegeven. Hier leer je de verschillende soorten weidevogels herkennen en hoe je hun nesten vindt. Maar ook wat boeren allemaal doen in het voorjaar en hoe je nesten nu daadwerkelijk beschermt.

Aanmelden kan bij Landschapsbeheer Flevoland, door te bellen met Jan Nagel 0320 294934 of een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

IMG 0923 Large
20150417 6831 PJB
weidevogelvrijwilligers in het veld large